Gotuj z Kontomierzem - oszczędności w kuchni

Oszczędności w kuchni

To nie jest blog kulinarny.

Niech nie zmyli Was obrazek ani tytuł – nie zmieniliśmy profilu i nie będziemy podawać przepisów na kurczaka curry, czy na sałatkę grecką.

Zamiast tego mamy dla Was kilka przepisów na mniejsze i większe oszczędności w kuchni.

Najłatwiej szukać oszczędności na czynnościach, które powtarzamy codziennie. Nawet drobne sumy wywalczone tu i tam po kilkuset powtórzeniach dadzą w końcu zauważalne kwoty.

Gotowanie to jedna z takich czynności.

Codzienny obiad, kolacja, co najmniej kilka herbat i/lub kaw. Nawet kilka groszy zaoszczędzone na każdej z tych rzeczy będzie miało w skali roku duży wpływ na Wasz budżet.

A nie będziemy tu mówić tylko o groszowych sprawach.

Przede wszystkim trzeba ograniczyć wszelkie marnotrawstwo.

Nie marnuj ciepła

Gotując potrawy bez przykrycia marnujesz masę ciepła. Zamiast tego gotuj pod przykryciem. Potrawy ugotują się szybciej, a Ty oszczędzisz ok. 15% energii/gazu.

Gotowanie pod przykryciem ma jeszcze jedna zaletę. Dzięki niemu także wilgoć zatrzymywana jest w garnku. Para unosząca się garnków zwiększa wilgoć w pomieszczeniu, a przez to wzmaga uczucie zimna. A naturalnym odruchem gdy w mieszkaniu jest zimno – jest przekręcenie termostatu o poziom wyżej… Gotując pod przykryciem oszczędzasz także na ogrzewaniu!

Jeżeli pieczesz coś w piekarniku, to nie otwieraj drzwiczek. W ten sposób nagromadzone ciepło ucieka, a pieczenie trwa dłużej i zużywa więcej energii.

Nie marnuj energii

Jeżeli planujesz zakup sprzętów kuchennych, to zwracaj uwagę na klasę energetyczną urządzeń. Wybieraj te, z najwyższą klasą energetyczną czyli A+ lub A++. To sprzęt, którego będziesz używać przez lata, warto więc zainwestować trochę więcej na początku, by z czasem zyskać więcej.

Ta zasada dotyczy także wszelkich większych zakupów. Nie warto oszczędzać na jakości, bo to zawsze kończy się tak samo – niewygodą w użytkowaniu, usterkami, rozczarowaniem i szybką wycieczką do sklepu po nowy model.

Oczywiście nie chodzi o to, by kupować wszystko co najdroższe. Nie mylcie płacenia za jakość płaceniem za markę (choć czasem można tu postawić znak równości). Na pewno znacie przykłady tańszych rzeczy, dobrej jakości. Jeżeli możecie polecić tanie, ale jednocześnie dobre sprzęty kuchenne – to czekamy na Wasze propozycje w komentarzach.

Gotując na płycie elektrycznej właściwie dobieraj rozmiar garnków do rozmiarów pola grzewczego. Garnek nie powinien być mniejszy niż płytka grzewcza, na której stoi.

Gdy pieczesz w piekarniku, na ostatnie kilkanaście minut możesz go spokojnie wyłączyć. Zgromadzone w środku ciepło wystarczy, by dokończyć pieczenie.

Nie marnuj zimna

W kuchni liczy się też zimno – czyli lodówka. Nie zostawiaj jej otwartej zbyt długo, bo ponowne „wyziębienie” wnętrza pochłonie niepotrzebnie dużo energii.

Staraj się nie wstawiać do lodówki ciepłych potraw – pozwól im najpierw ostygnąć.

A jeżeli dopiero planujesz swoją przyszłą kuchnię, to koniecznie zadbaj o to, by lodówka nie znajdowała się blisko źródła ciepła. W im chłodniejszym miejscu będzie stać, tym bardziej będzie wydajniejsza.

Nie marnuj wody

Jeżeli zmywasz w zmywarce, to korzystaj z programów ekonomicznych. A przy wyborze takiego sprzętu do swoich kryteriów wyboru dopisz koniecznie klasę zmywania i zużycia wody. Podobnie jak z klasą energetyczną – warto dołożyć i kupić wydajniejszy sprzęt, niż potem przez lata płacić za swoje „oszczędności”.

Nie marnuj jedzenia

Gotuj tylko tyle, ile potrzebujesz. Nikt nie lubi wyrzucać zmarnowanego jedzenia przygotowanego „na zapas”. W końcu jest to coś, za co zapłaciłeś – a teraz ląduje w śmietniku. Bez sensu.

Rozplanuj sobie posiłki na kolejne kilka dni. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedzieć czego potrzebujesz, nic się nie zmarnuje, a do tego będziesz mieć gotową listę zakupów (i oszczędzisz nie kupując zbędnych rzeczy).

Przygotowuj tylko tyle jedzenia ile potrzeba.

A gotując wodę na herbatę lub kawę, nie gotuj od razu całego czajnika. Zamiast tego nalej tylko tyle, ile potrzebujesz. Jeden kubek herbaty to ok. 250 ml wody.

Nie oszczędzaj na jedzeniu

Natomiast w żadnym wypadku nie powinno się oszczędzać na jedzeniu. To jedne z tych „oszczędności”, które w dłuższym terminie mogą się tylko źle skończyć. I w najlepszym wypadku oznaczają utratę pieniędzy, a w gorszym – także zdrowia.

Zwracaj uwagę na to co jesz i co jedzą Twoi domownicy. Najtańsze jedzenie najpewniej oznacza dużą zawartość konserwantów i innej szkodliwej chemii, czy wody (w mięsach). Nic smacznego.

Sprawny sprzęt, dobry sprzęt

Dbaj o swoją kuchnię. Regularnie czyść garnki i płyty grzewcze. Brud na denkach i płytach grzewczych ogranicza przewodzenie ciepła, co prowadzi do zwiększonego zużycia energii.

Często czyść czajnik z kamienia.

Regularnie rozmrażaj lodówkę. Zbyt duża warstwa szronu znacznie zmniejszy jej efektywność. Do tego – co jakiś czas sprawdzaj uszczelki w lodówce. Nie warto, by ciepło niepotrzebnie z niej uciekało.

A czy Wy macie jakieś swoje sposoby na oszczędności w kuchni?

Fot. Flickr / Old Shoe Woman


dodaj własny »

12 komentarze czytelników

  1. anonim

    Nie warto by chłód uciekał z lodówki :)

    21 lutego 2011 09:18

  2. student

    Ja w zimie wystawiam jedzenie na parapet za okno. Tylko czasem mi jakieś ptaszyska zabierają konserwy ale alkoholu się nie czepiają, ha!

    21 lutego 2011 10:17

  3. Sam

    Wyłączamy ekspres do kawy gdy go nie używamy przez dłuższy czas, osobom o stałych godzinach picia kawy polecam podłączenie ekspresu do jakiegoś timera.

    22 lutego 2011 09:32

  4. Tolomeo

    Warto co jakiś czas robić potrawę pt. czyszczenie lodówki - przeglądamy co w lodówce wkrótce zakończy swój termin przydatności, wyciągamy, staramy się połączyć w logiczną całość, do tego przyprawy i warto spoić wszystko w jedną potrawę np. dodając makaron albo ryż albo pokruszony chleb albo sos oparty o jajka, śmiętanę i ser (wtedy wyjdzie "tarta").

    22 lutego 2011 09:37

  5. Karol

    Polecam posiadać w kuchni szybkkowar, garnek lub urządzenie do gotowania na parze oraz lodówkę/zamrażarkę z systemem anti-frost, kuchenkę z termoobiegiem, zmywarkę do naczyń (tak, to jest oszczędne, nawet podwójnie, ponieważ zyskujemy oprócz pieniędzy, czas), osełka, filtr do wody kranowej (zamiennik wody butelkowanej).

    29 października 2012 09:58

  6. Barbara

    Moje dodatkowe rady to:
    1. Gotujmy tyle wody w czajniku, ile nam aktualnie potrzeba
    2. Kiedy gotujemy na kuchence gazowej, stawiajmy garnek na odpowiedni wielkościowo palnik – nie stawiajmy największego garnka na najmniejszym palniku, ponieważ zużyjemy dużo gazu.

    5 maja 2014 00:09

  7. http://interiordesignersingapore.gamerlaunch.com/

    Your content is nothing short of brilliant in many ways. I think this is engaging and eye-opening material. Thank you so much for caring about your content and your readers.

    27 listopada 2015 15:25

  8. black knight

    I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative website.

    1 grudnia 2015 18:30

  9. good morning sms

    The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface.

    2 grudnia 2015 13:14

  10. restaurant bali

    You have a genuine capacity for composing one of a kind substance. I like how you think and the way you speak to your perspectives in this article. I concur with your mindset. Much obliged to you for sharing.

    3 grudnia 2015 10:31

  11. Bartłomiej

    Każdy doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, iż jedzenie oraz produkty żywnościowe, pochłaniają sporą część naszego budżetu. Dlatego warto przemyśleć swoje wydatki w tej dziedzinie, gdyż jesteśmy w stanie zoptymalizować swoje wydatki i zaoszczędzić.

    Pozdrawiam, Bartłomiej z Confrontera, http://confronter.pl

    18 grudnia 2015 08:56

  12. mattress removal

    Hey – great blog, just looking around some blogs, seems a really nice platform you are using. I’m currently using WordPress for a few of my blogs but looking to change one of them over to a platform similar to yours as a trial run. Anything in particular you would recommend about it?
    mattress removal

    19 grudnia 2015 06:31

Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce dotyczącej cookies